Ga naar de inhoud

Preekjournaling

Creatieve preeknotities

DEZE TEKST IS UNDER CONSTRUCTION

Preekjournalen is een creatieve manier van de preek in je opnemen door middel van schrijven, tekenen en handletteren tijdens (en na) de preek. Door de boodschap creatief vorm te geven verwerk je de preek op een andere manier dan wanneer je de preek alleen hoort. Al jaren worden de kinderen uitgenodigd om te schrijven en te tekenen tijdens de preek, ouderen maken vooral aantekeningen.

Preekjournaling is een creatievere manier van schrijven en tekenen tijdens de preek zoals we dat gewend zijn. Het is een variant van biblejournaling (zie onder). Het gaat bij preekjournaling om de boodschap van de preek. Het gaat niet om een perfect plaatje. Het geeft niets als letters niet strak zijn of tekeningen niet helemaal kloppen. ​Bij preekjournalen gaat om het verwerken van de preek, om de boodschap in je hoofd op te slaan, maar ook om de preken letterlijk te bewaren in bijvoorbeeld een Preekjournalmap. Een preekjournal groeit tijdens de preek. Komen er tijdens de preek nog veel mooie lessen en belangrijke informatie dan is je ruimte misschien al gevuld. Het kan zijn dat je na afloop daarom toch nog eens opnieuw wilt beginnen. Geeft niks, thuis nog eens met de preken aan de slag gaan, maakt dat je ze nog beter kunt onthouden.

Hoe kun je een preekjournal maken?

Preekblad

Een preekjournal kun je op ieder willekeurig blad maken, je kunt ook het preekblad met ruitjes gebruiken. Op het preekblad is ruimte om te schrijven, een tekst of belangrijke woorden te handletteren en om er bij te tekenen. Of je meer tekent om juist meer schrijft moet je zelf weten, het zal ook per preek verschillende zijn. De ruitjes zijn een hulpmiddel om de ruimte te verdelen en letters recht te plaatsen.

Maak aantekeningen

Op de liturgiekant van het preekblad is ruimte om bij te houden wat er gezongen wordt, wat er gelezen wordt en om evt aantekeningen te maken. Deze informatie kun je gebruiken in je preekjournal.

Handletteren

Als je de kern van de preek weet, of je heb een mooie tekst of kernwoorden, dan kun je beginnen met handletteren. Je kunt er later om heen tekenen, opvullen met aantekeningen, met doodles, pijlen en krullen. Tips en voorbeeldletters zijn volop op internet te vinden.

Tekenen

Als je de kern van de boodschap nog niet weet, maar het is wel duidelijk waar de preek over gaat, dan kun je eerst een tekening maken en daar om heen de belangrijkste woorden, teksten en aantekeningen schrijven.

Afronden

Je kunt uiteraard met je preekjournal thuis verder gaan en afronden. Dan is het ook makkelijker om verf en andere materialen te gebruiken.

Voorbeelden

Biblejournaling

Bible Journaling is bijbellezen en daarna de tekst creatief verwerken. Dat verwerken kan in je bijbel, maar ook in een notitieboek. Je kan er tekeningen bij maken en deze inkleuren of schilderen maar je kan ook handletteren; een kerntekst overschrijven in mooie letters. Vaak is een Bijbeljournal een combinatie van tekst en afbeeldingen.

Links volgen nog