Hij had er natuurlijk thuis al over nagedacht. De vriendelijk ogende en welbespraakte minister de Jonge zei het heel treffend: ‘de kerk moet het Woord verspreiden, niet het virus’. En hij heeft daarmee een punt. Het is heldere taal en het voorkomt hopelijk ellenlange discussies. Hier ligt ook onze opdracht. Hoe graag we ook weer samen willen komen, we dienen de regels in acht te nemen en wellicht het voorbeeld te geven. Spreuken 14: 29 zegt: “wie geduldig is, heeft veel inzicht”. Binnenkort mogen we volgens de PKN gaan experimenteren met dertig kerkgangers. Verstandig? Het moet niet ons doel zijn om als gemeente de grens van het maximaal toegestane te zoeken. De kerkdienst is er in de eerste plaats voor de Heere: om Hem te eren, te loven en te prijzen. Wat wij als gemeenteleden mee naar huis mogen nemen – hoe belangrijk ook – komt op de tweede plaats. De wat cliché-achtige uitspraak ‘zij die geloven, haasten niet’ mag in deze uitzonderlijke situatie wel toegepast worden.
Hartelijke groet,
De kerkenraad