Afgelopen zondag hebben we de nieuwe consistorie weer in gebruik mogen nemen. Hoewel er hier en daar nog wel wat gedaan moet worden, mochten de nieuwe broeders starten in een nog naar verf ruikend nieuw voorportaal. Er is keihard naar deze datum toe gewerkt. En het resultaat mag er zijn! Dit betekent dat de kerkenraad nu niet meer samenkomt en de dienst begint in de leegstaande pastorie. Het is met enige weemoed dat ik dit schrijf. Het had wel wat. In die toch wel wat nostalgische huishoudsterskamer met een veertig jaar oud groen streepjesbehangetje erop, voelden we ons inmiddels al aardig thuis. En wat denkt u van onze zondagse wandeling over straat van de pastorie naar de kerk. Soms onder een stralende zon, soms in de striemende regen. In het laatste geval stond de koster klaar met een arm vol paraplu’s. Stiekem moest ik weleens denken aan de eikenprocessierups: tien keurig in het zwart geklede mannen op een rijtje achter elkaar over straat. Soms zag ik een schalkse blik van voorbij scheurende wielrenners. Wat zullen ze gedacht hebben? In welke tijd leven we, of misschien: wat hebben zij wat ik mis…? Ik hoop dat het hen tot nadenken gestemd heeft. Menig gastpredikant haalde het processieverbod (in toga over straat lopen) van 1848 aan. Geldt dat ook in Brandwijk? Navraag leverde op dat deze wet in 1984 is afgeschaft. We hebben dus geen ontheffing aan hoeven vragen. Al met al was dit een prima oplossing tijdens de verbouw van onze consistorie.
Hartelijke groet,
De kerkenraad