Ten slotte

Met een zekere ongerustheid kijken we naar de toekomst. De mensen raken er aan gewend om thuis de dienst te volgen. Toch eigenlijk wel makkelijk. Je hoeft je schoenen er niet meer voor aan te trekken. Als er een einde aan de crisis komt, komt iedereen dan weer terug? Neemt iedereen zijn plek dan weer in? Laat het ons aller gebed zijn. Maar zit er ook een andere kant aan? In de 21e eeuw is het heel gewoon om je eerst digitaal te oriënteren voordat je het onbekende tegemoet gaat. Enkele maanden geleden stond er in het RD een artikel over een kerk in het Britse graafschap Devon waar wekelijks tientallen mensen via een livestream de kerkdienst bijwonen. Een fragment uit dit nieuwsbericht: ‘Sommige luisteraars hebben nog nooit een kerkdienst meegemaakt en willen te weten komen wat die inhoudt. Volgens de Britse kerk besluiten steeds meer mensen eerst via internet een kerkdienst ‘te proeven’, voordat ze lijfelijk over de drempel stappen. De coördinator zegt: “We zijn erachter gekomen dat 80 procent van de nieuwkomers in onze kerk vooraf online-kerkganger was. Daarom spreken we van een digitale deurmat”. Op deze manier kunnen we zelf naar de mensen toe, ongeacht waar ze zich bevinden. Beter dan bij algemene tv-kerkdiensten kan deze digitale mogelijkheid een brug zijn naar persoonlijk contact met de plaatselijke gemeente. Achter de website staat de deur van het kerkgebouw wekelijks voor ieder open. Dit geldt ook voor Brandwijk. Welkom!
Van harte Gods zegen toegewenst, van huis tot huis,
De kerkenraad